• Tamara Nikcevic - Goli otoci Jove Kapicica

Goli otoci Jova Kapičića – Tamara Nikčević

399,00 RSD 319,20 RSD

Jezik: srpski
Broj strana: 252
Dimenzije: 15,5 x 23,5 cm
Godina izdanja: 2010.
ISBN: 9788679981257

Opis

U izdanju V.B.Z. doo Beograd, objavljena je knjiga kontroverznih svedočanstava poslednjeg živog šefa UDB-e Jove Kapičića. U seriji autentičnih i polemički intoniranih intervjua koje je dao crnogorskoj novinarki Tamari Nikčević, Jovo Kapičić prica o skrivenoj strani Drugog svetskog rata, partizanskim jamama smrti, Golom otoku, hapšenju Draže Mihajlovića, pokušaju UDB-e da napravi atomsku bombu… Knjiga je ilustrovana sa 80-tak arhivskih fotografija.

Kroz razgovor, koji počinje od njegovog rođenja u Gaeti u Italiji 1919. godine i završava se devedeset godina kasnije, zapravo je prikazana cela jedna epoha – od predratnih napetosti, preko Drugog svetskog rata, hvatanja Draže Mihajlovića, Golog otoka, komunističkih jama i namere nekadašnje UDB-e da napravi atomsku bombu, pada Rankovića, sve do devedesetih i raspada Jugoslavije.

Prvi deo knjige posvećen je predratnom i ratnom periodu, a drugi deo bavi se Kapičićevim boravkom u Parizu, gde je s poznatim beogradskim nadrealistom Markom Ristićem bio primljen i kod De Gola. Impozantan je popis ljudi koje je Kapičić poznavao i s kojima je bio u kontaktu. Jedan od ključnih delova knjige je i golootočka priča, a Kapičić svedoči da je na tom mestu boravio samo tri puta, u ukupnom trajanju od pet dana, te da je neopravdano optužen za mnoge zločine.

Intrigantna knjiga razgovora s jednim od najkontroverznijih osoba iz povesti Titove Jugoslavije, narodnim herojem, generalom i drugim čovekom UDB-e.

NAPOMENA:  jezik – crnogorska ijekavica

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar “Goli otoci Jova Kapičića – Tamara Nikčević”