• Poglavnikova bakterija – Boris Dežulović

Poglavnikova bakterija – Boris Dežulović

330,00 RSD 264,00 RSD

Broj strana: 140
Dimenzije: 12 x 20 cm
Godina izdanja: 2007.
ISBN: 9789532017335
Izdavač: VBZ

Opis

U novoj proznoj knjizi Borisa Dežulovića „Poglavnikova bakterija“ opet prepoznajemo vrline koje su ovog pisca učinile tako omiljenim diljem jugoslavenskih prostora: virtuozno pripovijedanje, originalan humor, vješto poigravanje s kojekakvim žanrovima, stilovima i diskursima.

Koje god da se teme dohvati, svejedno je li riječ o teoriji zavjere, nogometnim navijačima, ratnim sudbinama ili morskim psima, on piše lako, kompetentno i zabavno. Sâm čitatelj ponekad nije siguran želi li ga Dežulović nasmijati ili rasplakati, jer se u ovim prozama umalo sabire nespojivo. Jedno je sigurno – nitko danas u hrvatskoj književnosti tako ambiciozno ne kalemi najduhovitije poante s onim najmračnijim, ili opuštenost i eleganciju s moralnom odgovornošću.

Kritičari su već ispisali brojne reference na koje se Dežulović poziva u svojoj poetici. Čitateljima je možda važno, a možda i ne, da je ovaj pisac učenik i Groucha Marxa i Montyja Pythona. Oni već znaju da Dežulovićeva proza spada među one, ipak rijetke, stranice hrvatske književnost u kojima će zasigurno uživati.

Nakon što je prvim romanom „Christkind“ (2004.) osvojio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, a drugim „Jebo sad hiljadu dinara“ (2005.) širu čitateljsku publiku, Boris Dežulović (1964.) svojom prvom knjigom priča „Poglavnikova bakterija“ zasjeda na sâm vrh naše književnosti.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar “Poglavnikova bakterija – Boris Dežulović”